Kotły i patelnie

Rozwiązanie dla dużych kuchni to kotły warzelne. Kocioł pozwala na jednorazowe przygotowanie (gotowanie, podgrzanie) dużej ilości płynnego produktu.

Jeżeli w Twojej restauracji będą wydawane zupy to kocioł warzelny Kromet jest niezbędną inwestycją, która bez wątpienia bardzo szybko się zwróci. Dzięki niemu szybko i tanio można przygotować dużą liczbę porcji, oszczędzając nie tylko pieniądze, ale również i sporą ilość czasu i energii.

 

 

Zalety i rozwiązania konstrukcyjne kotłów warzelnych

  • Podwójna warstwa komory grzewczej niweluje do zera możliwość przypalenia produktów - tzw. grzanie pośrednie,
  • Stal nierdzewna jest nie tylko odporna na korozje ale również na działanie kwasów, dlatego też kocioł warzelny łatwo jest wyczyścić i utrzymywać w nieskazitelnym stanie,
  • Dennice kotła wykonane są z polerowanej stali nierdzewnej 316L,
  • Płyta górna wykonana ze stali kwasoodpornej AISI 304 o grubości 1,5 mm.
  • Płyta górna z przetłoczeniem na wykipiny.
  • W płycie górnej zamontowana jest bateria wodna do przyłączenia wody ciepłej lub zimnej (w kotłach linii 700 ciepłej i zimnej).
  • W płycie górnej zamontowany jest zespół zabezpieczający pracę kotła, który składa się z:
    • manometru – pozwala kontrolować ciśnienie w urządzeniu;
    • zaworu bezpieczeństwa – zabezpiecza przed wzrostem ciśnienia powyżej dopuszczalnego;
    • zaworu odpowietrzającego – służy do odpowietrzania i likwidowania podciśnienia, które może powstać w kotle.

 

  • W płycie górnej zamontowany jest zawias pokrywy. Konstrukcja zawiasu umożliwia, ustawienie pokrywy w każdym położeniu pod kątem w przedziale od 0˚ do 90˚.
  • Pokrywa tłoczna wykonana ze stali kwasoodpornej AISI 304.
  • Komora grzewcza kotła wykonana z płaszcza wewnętrznego i zewnętrznego wykonanych ze stali kwasoodpornej AISI 304 o grubości 3 mm.
  • Podwójne płaszcze uniemożliwiają przywieranie i przypalanie obrabianych produktów. Jest to tzw. grzanie pośrednie.
  • Dno komory grzewczej wykonane jest z wysokogatunkowej stali kwasoodpornej AISI 316L. Dno jest wypolerowane, umożliwia łatwe czyszczenie.
  • Do opróżnienia kotła służy zawór spustowy 1 ½’’ renomowanej, niemieckiej firmy Echtermann.
  • W osłonie czołowej znajdują się dwa zawory służące do napełniania przestrzeni między płaszczami.
  • Kocioł wyposażony jest w ogranicznik temperatury – zabezpiecza kocioł przed przegrzaniem.
  • Kocioł usytuowany na nierdzewnych, regulowanych nogach.

 

Kotły elektryczne

  • Regulator mocy oraz przełączniki trybu pracy, renomowanej firmy E.G.O.,
  • Elementy grzejne renomowanej polskiej firmy, długa żywotność.

Kotły gazowe

  • Zawory gazowe renomowanej włoskiej firmy,
  • Zabezpieczenie przeciwywpływowe,
  • Odpalanie palnika za pomocą generatora iskier.
PL EN